İyi bir CGI ve animasyon ekibi tarafından hazırlanmış görseller, hem tasarımın kalitesini yükseltmekte hem de projenin başarısını destekleyici bir unsur olmaktadır.
Bu modelde, mimari yapıdaki her ayrıntı, materyal, renk, ölçü gibi detaylar belirlenir ve sonrasında yapının gerçek hayatta nasıl görüneceği anlaşılır.
Bu yazıda, kullanım alanlarına göre 3D mimari modelleme hakkında daha detaylı bilgi vereceğiz.
SketchUp, Google tarafından geliştirilen bir 3D modelleme applicationıdır. Bu program, kullanıcıların kendi tasarımlarını oluşturabilmeleri için basit ve kullanışlı araçlar sunmaktadır.
3D mimari modelleme materyalleri nelerdir sorusu ise 2. sorgulamamız ve irdelememiz gereken konudur. 3D materyal, bilgisayar grafikleri ve dijital sanat alanında kullanılan bir terimdir. Bu terim, üç boyutlu grafiklerin oluşturulması için kullanılan malzemeleri ifade eder.
Günümüzde ise, teknoloji geliştikçe, mimari tasarım ve yapım sürecinde 3D mimari modelleme gibi dijital araçlar kullanılmaya başlanmıştır.
3D oyun modelleme süreci, kavram tasarımı aşamasıyla başlar. Bu aşamada, geliştiriciler oyun dünyasında yer alacak karakterlerin, nesnelerin ve ortamların tasarımını belirlerler. Tasarımlar, karakterlerin ve nesnelerin özelliklerini, stillerini ve diğer detaylarını içerir. Bu aşamada, geliştiriciler, mümkün olduğunca ayrıntılı bir tasarım belirlemeye çalışırlar.
Yapay Zeka destekli 3D modelleme araçları, günümüzün en heyecan verici teknolojilerden biri olarak, özellikle animasyon, oyun geliştirme ve mimari tasarım gibi alanlarda soyut fikirlerin somut prototiplere dönüşmesini kolaylaştırmaktadır. Her geçen gün artan bu araçların yetenekleri, karmaşık modellerin yaratılmasında ve gerçekçi renderların elde edilmesinde insan aklının sınırlarını zorlayacak çözümler üretmektedir.
Mimari modelleme ve render için doğru kaplama seçimi, projenin gerçekçi ve estetik açıdan tatmin edici bir şekilde görselleştirilmesinde önemlidir. Aşağıdaki advertımlar, doğru kaplama seçimi ve kullanımı hakkında ipuçları sağlar:
SketchUp, kullanıcı dostu arayüzü ve kolay kullanımı sayesinde, tasarımcıların hızlı ve kolay bir şekilde 3D modeller oluşturmasına olanak tanır.
Sonuç olarak, Blender, ücretsiz, açık kaynaklı ve çAlright yönlü bir programdır. Bu özellikleri sayesinde animasyon sektöründe ve diğer alanlarda da popülerliğini artırmış ve kullanım alanını genişletmiştir. Blender applicationı mimari animasyon için de rahatlıkla kullanılmaktadır.
Mühendisler, 3D modelleme teknolojisi ile ürünlerinin farklı parçalarının bir arada nasıl çalışacağını daha iyi anlayabilirler.
Autocad, AutoDesk firması tarafından geliştirilen ve kullanıcıların 2 boyutlu ve three boyutlu çizimler yapabilmeleri için tasarlanan bir tasarım ve çizim methodıdır. Bu program, inşaat, mimarlık, makine mühendisliği ve elektrik-elektronik gibi birçok alanda kullanılmaktadır.
Üç boyutlu modelleme konusunda oldukça geniş bir alt yapıya sahip olan "3D Studio Max" yazılımı here ile mimariden conclusionüstri ürünlerine, karakter modellemeden peyzaj tasarımına kadar geniş bir gamda çalışmalar yapılabilmektedir.